Sectionaaldeur of kanteldeur, wat is beter?

Ben je op zoek naar een nieuwe garagedeur en twijfel je tussen een sectionaaldeur en een kanteldeur? In dit artikel bespreken de verschillen tussen deze deuren en in welke situatie je het beste voor welke deur kunt kiezen.

Sectionaaldeuren

Een sectionaal garagedeur is opgebouwd uit deurpanelen die horizontaal boven elkaar worden geplaatst. De deurpanelen zijn goed geïsoleerd waardoor tocht en kou niet zomaar via de garagedeur binnenkomt.

Sectionaaldeuren zijn standaard van elektrische bediening voorzien, waardoor het een goede keuze is als je de garage als parkeerplaats gebruikt. De deur heeft geen handgrepen aan de buitenzijde. Alleen aan de binnenzijde van de deur zit een handgreep om in noodsituaties de deur handmatig te kunnen openen.

Voor wat betreft het uiterlijk van het deurblad heb je een enorm groot aanbod aan kleuren en motieven. Van een moderne aluminium look tot aan een landelijke houtlook. Een sectionaal garagedeur kan daardoor zowel worden afgestemd op een landelijke woning als op een moderne woning.

Kanteldeuren

Garage kanteldeuren zijn van oudsher de meest toegepaste garagedeur. Dat komt omdat ze vanuit het budgettaire oogpunt zeer interessant zijn. Dat betekent overigens niet dat de deuren slecht zijn. Integendeel, een kanteldeur is een degelijke garagedeur die tientallen jaren mee kan gaan, mits je de kanteldeur goed onderhoud.

Qua uitstraling en bediening is het wel allemaal wat minder mooi dan bij sectionale garagedeuren. Kanteldeuren zijn leverbaar in minder motieven en kleuren en zijn ook niet standaard elektrisch bedienbaar. Tegenwoordig kun je kiezen uit geïsoleerde kanteldeuren en ongeïsoleerde kanteldeuren.

Het belangrijkste nadeel van een kanteldeur ten opzichte van een sectionaaldeur is dat het deurblad tijdens het openen naar buiten toe kantelt. Dat zorgt ervoor dat je de ruimte in de garage en voor de garage niet optimaal kunt benutten.

Andere soorten garagedeuren

Naast sectionaaldeuren en kanteldeuren zijn er nog andere soorten garagedeuren die ook zeker het overwegen waard zijn. Een van de belangrijkste voorbeelden daarvan zijn openslaande garagedeuren. 

Dit type deur is opgebouwd uit twee deurbladen die als voordeuren functioneren. De deurbladen zijn bijzonder goed geïsoleerd en kunnen bovendien van ramen worden voorzien, zodat het wat minder donker wordt in de garage.

De laatste deur die we graag willen bespreken zijn roldeuren. Roldeuren worden tijdens het openen opgerold in een opbergbox die zich recht boven de garage bevindt. Het grote voordeel van een roldeur dat geen enkele andere garagedeur biedt, is dat de deur nagenoeg geen ruimte in de garage inneemt. Daardoor kun je de ruimte optimaal benutten om bijvoorbeeld spullen op te slaan.

Vergelijk de verschillende deuren met elkaar

We raden je aan om de verschillende deuren met elkaar te vergelijken en na te gaan welke voor- en nadelen voor jou het belangrijkste zijn. Op basis daarvan kom je al snel tot de conclusie welke deur je het beste kunt kiezen.